Vosboek
Vosboek is een website waar kinderen tussen de 8 en 12 jaar op een leuke manier leren hoe belangrijk het is om moeilijke wachtwoorden te gebruiken.

Welkom op Vosboek. Vosboek is een website waar mensen berichten naar elkaar kunnen sturen, berichten kunnen liken en foto's op kunnen plaatsen. Bijvoorbeeld van hun vakantie! Het lijkt een beetje op Facebook en Instagram. De mensen die op Vosboek staan hebben allemaal alleen een foutje gemaakt: ze hebben allemaal een makkelijk wachtwoord gekozen. De meeste mensen kiezen een makkelijk wachtwoord zoals 123456, maar ook iets wat ze makkelijk kunnen onthouden. Bijvoorbeeld de naam van hun huisdier, hun lievelingseten, lievelingsspel of favoriete hobby. De mensen die op deze website zitten, hebben deze informatie op hun pagina gezet, zoals de naam van hun huisdier of hun favoriete spel. Kun jij het wachtwoord raden? Soms moet je daarvoor op zoek gaan in een zoekmachine, zoals Google. Bijvoorbeeld om achter een naam te komen van een bekend persoon of een personage in een film. Alle wachtwoorden zijn zonder hoofdletters, gekke tekens of cijfers! Heb je het goed geraden? Dan kun je een berichtje achterlaten op hun pagina. Zoals "Team Sanne was hier!". Als dat is gelukt, heb je een punt. Lukt het jou om in te loggen bij alle mensen op Vosboek?

Als je denkt dat je een wachtwoord weet, dan druk je op Inloggen hier rechtsbovenin. Dan vul je de gebruikersnaam. Dat is de naam die achter het poppetje-icoontje staat. Vul nu het wachtwoord in, je mag het een paar keer proberen. Wil je iemand anders proberen? Druk dan eerst op Uitloggen.

Let wel op: je mag dit alleen op deze website doen! Als je dit doet op bijvoorbeeld de Instagram van je beste vriendin of een spelletje van je beste vriend, dan mag dit niet. Als je dit doet, ben je een digitale inbreker. En net zoals gewone inbrekers, krijg je dan een grote straf. Heel veel slimme mensen zijn de hele dag in de gaten aan het houden of iedereen op het internet wel alleen dingen doen die mogen. Net zoals politieagenten op straat. Zorg dus dat je het alleen op deze website doet en dat je je eigen spelletje of Instagramaccount beveiligt met een goed wachtwoord. Een goed wachtwoord is lang en moeilijk te raden, zoals bijvoorbeeld "Ik heb gisteren boerenkool gegeten" of "PannekoekenZijnLekker123". Zoals je ziet, mogen het ook zinnen zijn. Deze zijn lang én makkelijk te onthouden.

Vosboek is gemaakt door Sanne Maasakkers (twitter of instagram), ethisch hacker, en is opgericht om kinderen meer te leren over de digitale gevaren op het internet en te enthousiasmeren voor cybersecurity.